In steeds meer huizen lopen de leidingen van de vloerverwarming. Heerlijk warm aan de voeten en een mooie vervanger van de radiatoren. Maar wat als het tijd is voor een nieuwe vloer, of zijn de leidingen nieuw aangelegd, welke zaken zijn dan belangrijk om rekening mee te houden? Een van die zaken is het opstook- en afkoelprotocol, wij vertellen u graag meer!
Welke vloeren zijn geschikt bij vloerverwarming?
Er zijn tal van vloeren welke geschikt zijn om over de vloerverwarming heen te leggen. Het klinkt heel logisch, maar de meest geschikte vloer is een vloer met een lage warmteweerstand en dus een goede geleidbaarheid. Dit betekent dat de warmte goed door het materiaal heen komt en snel en efficiënt warmte overbrengt in de ruimtes.
Geschikte vloeren zijn onder andere tapijt en laminaat, waarbij er een groot verschil zit tussen de verschillende kwaliteiten. Ook is het type ondervloer hierbij erg belangrijk. Wij vertellen hierover graag meer in de showroom. Het meest geschikt om het beste resultaat uit uw vloerverwarming te halen is PVC. Deze afkorting staat voor Polyvinylchloride en is een kunststof welke zeer goed warmte geleid. Het zijn dunne planken en wij raden PVC zeer aan bij vloerverwarming!
Het opstook- en afkoel protocol bij PVC-vloeren
Bij het leggen van een PVC-vloer moeten wij, in 9 van de 10 gevallen, eerst de vloer egaliseren. Bij een nieuwe gefreesde vloerverwarming zullen wij de leidingen ook eerst dicht moeten smeren. Wanneer deze werkzaamheden zijn uitgevoerd is het belangrijk om te wachten met de vloerverwarming tot de egaline volledig is uitgehard. Dit kan een aantal dagen duren afhankelijk van de dikte van de egaline. Wij smeren meestal 2-5 millimeter dik en adviseren om in dit geval 5-7 dagen te wachten met de vloerverwarming.
Binnen deze 5-7 dagen leggen wij uw nieuwe PVC-vloer. Tijdens het leggen moet de werkvloer minimaal 15 graden zijn. Na het leggen van de PVC-vloer adviseren wij om minstens 1 dag te wachten voordat het ostook- en afkoelprotocol start. Het opstook- en afkoelprotocol:
- Start met een watertemperatuur welke 5°C hoger is dan de omgevingstemperatuur in de betreffende ruimte. De watertemperatuur moet worden afgelezen op de verwarmingsinstallatie.
- Verhoog de watertemperatuur iedere 24 uur (langer mag ook) met 5°C, net zolang tot de praktisch maximale watertemperatuur van 40°C is bereikt.
- Houd de watertemperatuur minstens 24 uur stabiel op 40°.
- Verlaag de watertemperatuur iedere 24 uur (ook hier, langer mag ook) met 5°C, net zolang tot de starttemperatuur weer is bereikt. Steeds vaker komt het voor dat een vloerverwarmingssysteem ook kan koelen. Bij een dergelijk systeem is het belangrijk dat de afkoelcyclus wordt doorgezet tot de minimale temperatuur van 15°C.
- Tip: Wanneer u voldoende tijd heeft adviseren wij om deze cyclus te herhalen
Let op
Scheuren ontstaan doorgaans niet tijdens het opstookprotocol maar tijdens het afkoelprotocol. Het is dus belangrijk om u strikt aan het juiste tempo te houden.
Heeft u na het lezen van dit bericht nog vragen over het opstook- en afkoelprotocol? Bel gerust of kom langs in onze showroom!